הרקע להקמת המרכז
האדם חשוף לקרינה בלתי-מייננת מאז ומעולם. אולם עם התפתחות הטכנולוגיה, ובייחוד מאז החל השימוש בטלפונים סלולריים (מאמצע שנות ה-90 של המאה ה-20), החשיפה לקרינה בלתי-מייננת ומקורותיה גדלה באופן משמעותי. לחשיפה הסביבתית (לדוגמה רדאר ורשת החשמל) נוספה חשיפה אישית (ממכשירים צמודי-גוף כגון טלפונים סלולריים) של כלל הציבור לרבות ילדים. חשיפה זו גדלה ומתפשטת עם התקדמות הטכנולוגיה ונובעת הן משימוש אישי במגוון רחב של מוצרים, כגון טלפון סלולרי הנמצא בשימוש של רוב האוכלוסיות בעולם, והן מחשיפה פסיבית הנובעת מהימצאות בקרבת מכשירים פולטי קרינה בלתי-מייננת, כגון נתבים אלחוטיים ותחנות בסיס של הרשת הסלולרית.
במקביל להתפתחות זו, עלה חשש בנוגע להשפעות האפשריות של קרינה בלתי-מייננת על בריאות האדם. בעקבות דיונים בנושא, שנערכו בהשתתפות מספר רב של חוקרים ואנשי מקצוע מתחומים שונים מרחבי העולם כבר בסוף שנות ה-90 נקבע, כי יש צורך במחקר מקיף בניסיון לתת מענה לשאלה זו.
במהלך השנים אימצו רוב הארגונים בישראל ובעולם את 'עיקרון הזהירות המונעת' כדרך התמודדות הולמת עם חשיפה לקרינה זו. בהתאם לעיקרון מנחה זה, יש לצמצם את רמות הקרינה הבלתי-מייננת שהאוכלוסייה נחשפת אליה, תוך איזון בין הקידמה הטכנולוגית לבין שמירה על הבריאות.
בהתאם לאמור לעיל, ביקשה ממשלת ישראל לבדוק כיצד יש לנהוג בנושא זה ברמה הלאומית.
להלן ציוני הדרך בתהליך קבלת ההחלטות שהביאו להקמת מרכז תנודע:
2004-2005: צוות בדיקה מקצועיבשנת 2004, קיבלה החלטת וועדת השרים לענייני מדע וטכנולוגיה תוקף של החלטות ממשלה (מס' 2545, 2761), להקמת צוות בדיקה מקצועי אשר יבחן את האפשרות להקים מרכז ידע לאומי לחקר הקרינה הבלתי-מייננת והשפעתה על בריאות הציבור.
|
2005: וועדת מנכ"ליםבשנת 2005 מונתה על-ידי הממשלה ועדת המנכ"לים בנושא פריסת האנטנות הסלולריות במדינת ישראל (וועדת המנכ"לים לעניין תיקון תמ"א 36א'):
|
2006: החלטת ממשלהבשנת 2006, החליטה הממשלה כי יש לאמץ את עיקרי ההמלצות הכלולות בדוח המסכם של צוות הבדיקה (משנת 2005). עיקרי ההחלטה:
|
2012: הפצת "קול קורא" והכרזה על הזוכיםבשנת 2012 הפיץ משרד המדע והטכנולוגיה "קול קורא" להגשת הצעות להקמת מרכז ידע בתחום הקרינה הבלתי-מייננת והשפעתה על בריאות הציבור.
|
2013: הקמת מרכז הידע, תנודעבשנת 2013 הוקם מרכז הידע הלאומי להשפעת הקרינה הבלתי-מייננת על הבריאות, תנודע יעדי המרכז: להוות מקור ידע מקצועי ומוביל בנושא קרינה בלתי-מייננת והשפעותיה על בריאות הציבור ולהנגיש מידע זה לקהלי היעד. המרכז יפעל לטובת הציבור ולהגנתו מפני סיכונים, ככל שיימצאו, ימליץ בפני הגורמים הממשלתיים על אמצעים לצמצום הסיכון ויידע את הציבור מהו שימוש מושכל בטכנולוגיה המערבת חשיפה לקרינה בלתי-מייננת.
|
|
2015 - 2013:בשלוש השנים הראשונות פעל מרכז תנודע בשיתוף היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן ושל קרינה במכון גרטנר והמכון הטכנולוגי חולון (H.I.T).
החל משנת 2016 המרכז ממשיך לפעול ולהתנהל בידי היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן ושל קרינה במכון גרטנר
|