שימוש בטלפונים סלולריים - השלכות בריאותיות
ככל שעולה שיעור השימוש בטלפונים סלולריים מטרידה השאלה הנוגעת לאפשרות שקיימות השלכות בריאותיות לקרינה הנפלטת מהטלפון, בעיקר לאזור הראש הסמוך למקור הקרינה. אבל לא רק ההשלכות הבריאותיות מטרידות, שאלות רבות עולות גם בנוגע להשלכות של עצם השימוש בטלפון וביניהן השלכות חברתיות והתנהגותיות.
מדוע קיים חשש זה?
השפעות הקרינה הסלולרית על בריאות האדם
מנגנונים ביולוגיים אפשריים של קרינת גלי רדיו (RF) הנפלטת מטלפון סלולרי
חשיפה של הגוף לשדות אלקטרומגנטיים עלולה לגרום להשפעות ביולוגיות (Biological effects) שונות. כאשר ישנה השפעה ביולוגית שהיא מעבר ליכולת של הגוף לאזן ולתקן את ההשפעה, יכולה להיות פגיעה בתאים או רקמות בגוף. לגלי רדיו עלולים להיות שני סוגים של השפעות ביולוגיות: השפעות שהם תוצאת חימום יקראו תרמיות (Thermal affects) והאחרות יקראו א-תרמיות (Non-thermal affects).
השפעה תרמית (על ידי חימום): גלי רדיו מסוגלים לחדור לרקמות ולייצר בהן חום. לכן למשל, אנחנו משתמשים במיקרוגל על מנת לחמם מזון. בדרך-כלל בגוף יש מנגנון טבעי המסוגל להתגבר על העלייה בטמפרטורה. כאשר הגוף אינו מסוגל להתגבר על העלייה בחום מתרחשת פגיעה בתאים ובחומרים חיוניים לתא (למשל קרישת חלבונים המהווים מרכיב חשוב בתאים וברקמות הגוף ופעילותו הביולוגית). חשוב לציין, כי העלייה בטמפרטורה בעקבות חשיפה לקרינה הנפלטת מטלפון סלולרי קטנה מאוד (פחות מחצי מעלה), ולכן אינה מהווה סכנת פגיעה משמעותית לבריאות.
כיום קיימות הגבלות על רמת רמת החשיפה המירבית לקרינת רדיו המותרת ממכשירים ואנטנות סלולריות, אבל הגבלות אלו מבוססות על אפקטים של חום.
השפעה א- תרמית (שלא על ידי חימום): בשנים האחרונות עלתה השאלה לגבי אפקטים א-תרמיים הנגרמים מההשפעה של חשיפה לקרינת רדיו. המנגנונים הביולוגיים של השפעה א-תרמית של קרינת רדיו עדיין לא ברורים אבל לדעת חוקרים שונים ההשלכות יכולות לבוא לידי ביטוי בהתפתחות של מחלות כרוניות, כמו סרטן, וכמו כן לגרום לבעיות קוגניטיביות (ירידה בריכוז ובזכרון לדוגמה). גם בעיות בריאות אחרות (כמו ירידה בפוריות) נחקרות בהקשר של השפעות א- תרמיות.
האם קיים סיכון לפתח סרטן בעקבות השימוש בטלפון סלולרי?
התפתחות המחקר
המחקר הראשון שדן בשאלה האם קיים קשר בין שימוש בטכנולוגיה הסלולרית לבין התפתחות סרטן, התפרסם בשנת 1996 ע"י רוטמן וחבריו בכתב העת המדעי היוקרתי, Epidemiology. במהלך שנות ה-2000 פורסמו מספר מחקרים בנושא זה. תוצאות המחקרים הראשונים לא הראו קשר בין השימוש בטלפון סלולרי לבין התפתחות גידולי מוח. החוקרים ציינו כי יש לבחון את הנושא לאחר תקופת שימוש ארוכה יותר ובהסתמך על שימוש "כבד" יותר. בתחילת שנות ה-2000, משך השימוש הארוך ביותר נע בסביבות 10-15 שנים בלבד בעוד שלהתפתחות גידולי מוח דרושה תקופה של 30 ואף 40 שנה. כמו כן, באותה תקופה מספר השיחות ומשך השיחות המצטבר של המשתמשים היו נמוכים בהשוואה לשימוש היום.
למה הדבר דומה? עובדה ברורה וידועה היא כי עישון מעלה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות ומעלה את הסיכון לחלות במחלות נוספות. אבל למרות שאין עוררין על עובדה זו, קשה מאוד להוכיח את הקשר בין עישון סיגריות לבין התפתחות סרטן ריאה בקבוצת אנשים שעישנו רק 3 סיגריות ליום במשך 5 שנות עישון בלבד. |
מחקרים מהשנים 2010-2005 רמזו על אפשרות לעליה בסיכון לפתח גידולי מוח, לאחר שימוש של 10 שנים, בשימוש גבוה יחסית לאותה תקופה ובאותו צד ראש בו נוהגים לרוב להחזיק את הטלפון בזמן השיחה. קיים ויכוח בקהילה המדעית האם ממצאים אלו אמיתיים או נובעים מבעיות בשיטות המחקר.
כחלק מהמאמץ המדעי לאשש או להפריך את החשש מפני השפעות החשיפה לטלפון הסלולרי על התפתחות סרטן, התפרסמו בשנת 2010 תוצאות מחקר בינלאומי המכונה "אינטרפון" (INTERPHONE). במחקר זה לקחו חלק 18 מרכזים רפואיים מרחבי העולם כולל ישראל.
במחקר האינטרפון לא נמצאה עלייה כוללת בסיכון לפיתוח גידולי מוח באנשים שהוגדרו כ-"משתמשים קבועים" בטלפון הסלולרי. יחד עם זאת, בקבוצה שהוגדרה בזמן ביצוע המחקר "משתמשים כבדים" (אלו שדיברו לפחות חצי שעת שיחה ביום), נמצאה עליה בכ-40% לפיתוח גליומה (גידול ממאיר של רקמות המוח), בהשוואה לאנשים שלא השתמשו בטלפון סלולרי. העלייה בסיכון לפיתוח הגידולים נמצאה בייחוד באנשים שנהגו להחזיק את הטלפון באותו צד שבו התפתח הגידול.
חשוב להבין, כי גם במחקר גדול ורב היקף זה, זמן השימוש הארוך ביותר בטלפון הסלולרי בקרב משתתפי המחקר, היה 13 שנים בלבד. למותר לציין כי השימוש בטלפון כיום הינו "כבד", יותר וכי זמן השימוש המצטבר עולה. |
ממצאי מחקר זה מתאימים לתוצאות מחקר ישראלי, שדיווח בשנת 2008 על עלייה בסיכון לפתח גידולים של בלוטת הרוק (parotid gland) באנשים שהיו בקטגוריות החשיפה הגבוהות לקרינה הסלולרית.
מדוע נדרשת התייחסות מיוחדת לילדים ולבני-נוער?
לשימוש בטלפון סלולרי בגיל הצעיר יתרונות רבים, כגון תקשורת עם ההורים, שיפור תחושת הביטחון ונגישות למידע. עם זאת, החשש מהשלכות בריאותיות וחברתיות מתגבר כשמדובר בילדים ובני נוער. עבור רוב החומרים המסרטנים (לדוגמא עישון סיגריות) ועבור רוב סוגי הסרטן קיים קשר הפוך בין הגיל בעת החשיפה לבין הסיכון לתחלואה. כלומר, ככל שהגיל בעת החשיפה (לדוגמא עישון סיגריות) צעיר יותר, כך הסיכון לפתח סרטן בבגרות עולה.
התחלקות התאים הגבוהה בגופם של הילדים הגדלים גורמת להם להיות רגישים יותר לנזקים בחומר הגנטי (DNA). בנוסף, ילדים המתחילים להשתמש בטלפון בגיל צעיר צפויים להיחשף לקרינה הנפלטת מהטלפון עוד שנים רבות והחשיפה המצטברת אצלם תהיה משמעותית יותר.
למבוגרים שנחשפו בילדותם יש יותר סיכוי לפתח מחלות כמו סרטן בהן תקופת החביון (הזמן מרגע שהאדם נחשף לגורם המסרטן עד שהסרטן מופיע) ארוכה.
לכן, יש להתייחס לאוכלוסיית הילדים כאוכלוסייה רגישה (יחסית), בהשוואה לאוכלוסייה המבוגרת.
הקרינה הנפלטת מטלפונים סלולרים סווגה כ"מסרטן אפשרי"
למרות שאין כיום הוכחה חד משמעית וסיבתית לקשר בין שימוש בטלפונים סלולריים והתפתחות גידולים, קיימים מחקרים התומכים בקיום קשר זה. בהתאם לכך ולאחר סקירת כל הממצאים המדעיים בנושא, הסוכנות הבינלאומית לחקר סרטן (IARC), שהיא זרוע של ארגון הבריאות העולמי, סיווגה במאי 2011 את קרינת הרדיו הנפלטת מהטלפונים הסלולריים כ"מסרטנת אפשרית" (קטגוריה 2B).
שימוש בטלפונים סלולריים ובעיות בריאותיות שאינן סרטן
עם העלייה בשימוש בטלפון הסלולרי עולות שאלות רבות גם לגבי השלכות בריאותיות נוספות העלולות להתרחש בעקבות חשיפה לקרינה הנפלטת מטלפונים סלולריים. אפקטים א-תרמיים יכולים להתבטא בבעיות כרוניות שונות כמו כאבי ראש, סחרחורות, מתח ועייפות, דיכאון, הפרעות בשינה, הפרעות קשב וזכרון, שינויים בזמני תגובה, ירידה בפוריות הגבר ועוד. ממצאים ראשוניים בנושאים אלו אינם חד-משמעיים, אולם מחקרים רבים לוקים במגבלות הקשורות לסוג המשתתפים במחקר וכמות המשתתפים, ולכן נדרשים מחקרים נוספים רחבי היקף כדי לברר סוגיות אלו.
הקהילה המדעית חלוקה בדעותיה לגבי השפעות א-תרמיות של הקרינה נפלטת מטלפונים סלולריים |
פעילות: מה אומרת הספרות המדעית?
קטעי מידע ותיאור מחקרים
חוקרים מכל העולם ניסו להעריך את ההשפעה של הקרינה הלא מייננת על התפתחות סרטן ומחלות אחרות, אבל הדעות עדיין חלוקות: ישנם מחקרים התומכים בטענה כי טלפונים סלולריים מסוכנים לבריאות, ואחרים התומכים בטענה כי השימוש בטכנולוגיה הסלולרית בטוח מבחינה בריאותית.
אנו בחרנו מדגם של מחקרים לעיונכם. תוכלו להתנסות בתפקיד של "ועדה מדעית" ולבחון את הממצאים ממגוון מחקרים (מחקרים שנעשו על עכברים, מחקרי מעבדה שבחנו את רמת פעילות התא ומחקרים אפידמיולוגים שנעשו על בני אדם).
תוכלו לקרוא את קטעי המאמרים ולאחר מכן לבחון את הטענות השונות (באמצעות טבלה מנחה שמצורפת בהמשך). הפניות למקורות המידע תמצאו בסוף הפרק.
סלולרי עלול להפוך בני נוער לסנילייםמחקר שנערך באירופה מעלה ממצאים מפחידים:קרינת הטלפונים הניידים עשויה לגרום לדליפת חלבונים מהדם למוח. הנזק עלול להיות חמור: פגיעה בתאי המוח ובזיכרון עד כדי סניליות. (פורסם ב- YNET 15.09.2003) מדובר במחקר שנעשה בראשות פרופ' סלפורד, במעבדה באוניברסיטת Lund בשבדיה בשנת 2003. במחקר חשפו חולדות בגילאים 12 עד 26 שבועות לקרינה כמו זו הנפלטת מטלפונים ניידים. נלקחו ארבע קבוצות של חולדות שהשתתפו במחקר, בכל קבוצה 8 חולדות. שלוש קבוצות נחשפו לקרינה במשך שעתיים. קבוצה אחת נחשפה לקרינה בהספק 10 מיליוואט, קבוצה שנייה ל- 100 מיליוואט וקבוצה שלישית ל- 1000 מיליוואט. הקבוצה הרביעית לא נחשפה לקרינה כלל.
במשך 50 יום בחנו את התנהגות החולדות. לאחר מכן בדקו את מוחותיהן במיקרוסקופ, ומצאו מספר גדול של תאי מוח פגועים בכל הקבוצות שנחשפו לקרינה, לעומת החולדות שלא נחשפו. מספר התאים שנמצאו פגועים היה גדול יותר ככל שהספק הקרינה היה גדול יותר. במחקרים קודמים נמצא כי קרינה מטלפונים ניידים גורמת לדליפת חלבונים מהדם למוח. לדעתו של החוקר יתכן שיש קשר בין דליפה זו לבין הנזק למוח החולדות שהשתתפו במחקרו. הוא הוסיף, כי מאחר ומוחה של חולדה דומה למוח אנושי, ניתן לומר כי לטלפונים הניידים תהיה השפעה דומה על בני אדם.
|
כל אנטנה צריכה מרפסתמתוך מט"ח - אזרחות ודמוקרטיהשנים רבות מתנהלת מחלוקת על הצבת אנטנות סלולריות במקומות יישוב. מצד אחד – החיבה שלנו, הישראלים, לטלפונים הניידים והדרישה שלנו לאיכות קליטה טובה מחייבות את חברות הטלפונים להציב אנטנות רבות גם באזורים מאוכלסים; ומצד אחר – ארגונים לאיכות הסביבה וארגונים לבריאות הציבור מתריעים על הסכנות של הקרינה הנפלטת מן האנטנות.
הארגונים הירוקים טוענים שמחקרים מראים כי קרינת האנטנות יש השפעות שליליות רבות על גוף האדם, כמו התחממות של רקמות הגוף. משערים כי להתחממות זאת יש גם השפעות ארוכות טווח קשות, כגון: פגיעה במערכת החיסונית, השפעה על פעילות גלי המוח, דיכאון, כאבי ראש, הפרעות בשינה ואף סיכון מוגבר לתחלואה בסרטן מסוגים שונים.
|
טלפונים סלולריים וסרטן- אגדה או מציאות?(מתוך: האגודה למלחמה בסרטן)בשנים האחרונות נצפתה עלייה בשיעור ההיארעות (מספר המקרים המתגלים בשנה) של גידולי המוח. בישראל. מ- 1990 ועד 1997 עלה השיעור של גידולי ראש באופן משמעותי. שיעור עלייה דומה נרשם גם במקומות אחרים בעולם.
במקביל, השימוש בטלפונים סלולריים גדל והולך בקצב מהיר ביותר. הם הפכו לאמצעי תקשורת נפוץ ומקובל מאד בכל העולם. כיום יש כ-700 מיליון מכשירי טלפון סלולריים בעולם ורק בארה"ב קצב גידול השימוש הוא בכמיליון מכשירים לשנה.
השימוש הנרחב בטלפונים הניידים והצורך בהקמת תחנות ממסר (אנטנות) רבות החלו לעורר דאגה בדבר ההשפעות השליליות על הבריאות. האם קיים קשר בינם לבין התפתחות כאבי ראש? האם השימוש בהם תורם לירידה בזיכרון? והשאלה החשובה ביותר: האם קיים קשר בין העלייה בשימוש בטלפונים ניידים ובין העלייה בשכיחות גידולי המוח? העלייה המקבילה הן בשיעור השימוש בטלפונים סלולריים והן בשיעור גידולי ראש מעלה את החשד שאכן יש קשר.
|
סלולרי וסרטן בבלוטת הרוק(מכון גרטנר תל השומר)במסגרת מחקר ענק ב-13 מדינות, הקבוצה הישראלית פרסמה תוצאות המדגימות עלייה בסיכון לסרטן בלוטות הרוק אצל משתמשים בטלפון הסלולרי. הסיכון גבוה במיוחד כשהשימוש באותו צד של הראש בו התפתח הגידול. ככל שמשך השימוש וכמות השיחות ארוכים יותר, כך גדל הסיכון לגידול.
מהמחקר עולה שלאחר חמש שנות שימוש בטלפון סלולרי באותו צד של הראש, נמצא גידול של 34% בסיכוי ללקות בגידולים שפירים (לא סרטני) או סרטניים של בלוטת הרוק. עוד נמסר כי ככל שעלה משך השימוש, כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.
|
טלפונים סלולריים וסרטן- מחקר האינטרפוןכחלק מהמאמץ המדעי לברר את החשש מפני השפעות של חשיפה לטלפון סלולרי על התפתחות סרטן, התפרסם בשנת 2010 מחקר ה"אינטרפון" בו השתתפו 18 מדינות כולל ישראל. במחקר לא נמצא סיכון לפיתוח גידולי ראש בקרב כלל האנשים שהשתמשו בטלפון סלולרי אבל בקרב אנשים שהשתמשו חצי שעה ביום או יותר, נמצאה עלייה בסיכון לפתח גידול סרטני בראש לעומת אנשים שלא השתמשו בטלפון סלולרי. העלייה בסיכון לפתח סרטן נמצאה בעיקר באנשים שנהגו להחזיק את הטלפון באותו צד של הגידול (החזיקו בצד שמאל ופיתחו גידול בצד שמאל או החזיקו בימין ופיתחו גידול בצד ימין).
|
ארגון הבריאות העולמי: סלולרי עלול לגרום לסרטן(NIH)בהצהרה שפרסם ארגון הבריאות העולמי, ציין הארגון כי בדיקה של מחקרים שונים שערכו מומחים מטעמו סיווגה שהטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לסרטן בבני אדם. לדברי המומחים הסכנה הנשקפת מהם עשויה להיות שוות ערך לחומרי הדברה (החשודים כגורמי סרטן).
קבוצת המומחים של ארגון הבריאות העולמי סקר, כאמור, את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר. צוות המומחים סיווג את הטלפונים הסלולריים בקטגוריה B2 שפירושה "אפשרות מסרטנת לבני אדם", כלומר סכנת גידולים סרטניים. מבין החומרים האחרים שסווגו בקטגוריה זו ניתן לציין את מדבירי החרקים.
|
מחקר בריטי ענק: אין קשר בין דיבור בסלולר לסרטןאין ממה לחשוש? מחקר ענק שנערך בבריטניה מצא כי לא חלה עלייה משמעותית במספר מקרי סרטן המוח במדינה, בשנים בהן עלה בצורה משמעותית מספר המשתמשים בטלפונים ניידים.
"קיימת מחלוקת האם חשיפה לקרינה הנפלטת מטלפונים סלולריים מגבירה את הסיכון לסרטן המוח", אמר ראש צוות החוקרים ד"ר פרנק דה ווכט, מומחה לרפואה תעסוקתית. הממצאים במחקר שלנו מראים כי קשר כזה בין סלולרי לסרטן הוא אינו סביר משום שאין עלייה משמעותית בשכיחות המחלה מאז הוכנסו הטלפונים הניידים לשימוש.
לו הטלפונים הסלולריים היו גורמים לסרטן המוח היינו מצפים לעלייה במספר החולים בתוך חמש עד 10 שנים לאחר שהטכנולוגיה נכנסה לחיינו. מהנתונים שלנו לא נראה כי יש צורך מיידי לנקוט באמצעים כדי להפחית את הקרינה הנפלטת מהסלולריים".
|
במסגרת עבודה שנעשתה בדנמרק, בקרב כל המשתמשים בטלפונים סלולריים בין השנים 1982-1995 נבדקו רשימות המנויים של שתי חברות הטלפונים בדנמרק והשוו לרשימת חולי הסרטן. הממצאים הראו כי בסך הכל הייתה ירידה במספר מקרי הסרטן בקרב מנויי הטלפונים הסלולריים. בגידולים העלולים להיות קשורים לטלפון סלולרי, דהיינו: גידולי מוח, מערכת העצבים וגידולים בבלוטות רוק, לא נמצאה כל עלייה בהיארעות.
כמו כן לא נמצא כל קשר בין משך השימוש בטלפון, הזמן שחלף מאז תחילת המנוי לחברת הטלפונים, גיל הנבדק בזמן תחילת המנוי או סוג המכשיר. מחקר זה אינו תומך כלל וכלל בקשר בין שימוש בטלפונים סלולריים וגידולי מוח.
|
באתר האגודה למלחמה בסרטן מפורטות שתי עבודות:האחת משבדיה (שנעשתה ע"י הרדל ושותפיו) השוותה בין 233 חולים עם גידולי מוח שאובחנו בין השנים 1994 ו-1996 לבין 466 אנשים בקבוצת ביקורת.
עבודה נוספת מארה"ב אשר השוותה בין 469 חולים לעומת 422 פרטים בקבוצת ביקורת בין השנים 1994 ו-1998 (נעשתה ע"י מוסקאט ושותפיו).
עבודות אלו קבעו אותן תוצאות:
החולים שאובחנו כסובלים מגידולי מוח לא דווחו על שימוש יתר בטלפון סלולרי, בהשוואה לקבוצת הביקורת. למעשה בחלק מהעבודות נרשמה אף נטייה לדבר פחות במכשיר סלולרי, בקרב החולים עם גידולי מוח, מסיבה לא ברורה.
כאשר נלקחו בחשבון הסוגים השונים של הגידולים, לא נמצא קשר בין אף אחד מהם והשימוש במכשירים סלולריים.
אף אחד מהמחקרים לא הראה קשר בין כמות הדיבור, במשך או בתדירות, לבין התפתחות גידול מוחי.
המבקרים את המחקר טוענים שהמחקר נעשה תקופה קצרה מידי מאז תחילת השימוש בטלפונים סלולריים ולכן אי אפשר להחליט שאין קשר וצריך לחזור על המחקרים בעוד שנים כי לסרטן לוקח הרבה שנים להתפתח.
|
מחקר בחיות מעבדה(למיאדה, יפן)חוקר בשם למיאדה ושותפיו למחקר בדקו השפעת קרינה אלקטרומגנטית דומה לזו הנמצאת בשימוש במערכת הטלפונים הסלולריים ביפן בעכברים צעירים על יצירת גידולים בעור העכבר.
עבודה זו קובעת כי חשיפה ממושכת לקרינה אלקטרומגנטית במינון גבוה אינה מפעילה כל השפעה מעוררת ביצירת גידולים בעכברים.
|
לאחר שקראתם את קטעי המידע, תוכלו כעת לערוך בטבלה כמו זו המוצגת לפניכם נימוקים וביסוסים לשתי טענות מנוגדות, בהתאם. נסו למצוא בקטעים שקראתם את עובדות ומסקנות עבור כל טענה.
הטענות |
||
טלפונים סלולריים מסוכנים לבריאות |
טלפונים סלולריים אינם מסוכנים לבריאות |
|
דוגמא: בחולדות שנחשפו לקרינה נמצא מספר גדול של תאי מוח פגועים לעומת חולדות שלא נחשפו לקרינה (מתוך TNET 2003)
|
דוגמא: לא חלה עלייה בשיעור מקרי הסרטן בשנים בהם עלה בצורה משמעותית מספר המשתמשים בטלפון סלולרי (ynet 2011)
|
הערה לגולשים,
אם חלק מהנושאים היו מורכבים וקשים להבנה צוות מרכז תנודע ישמח לקבל את שאלותיכם ולהרחיב עוד בנושאים השונים המעניינים אתכם.
רשימת מקורות
- Hardell L, Carlberg M, Hansson Mild K. Epidemiological evidence for an association between use of wireless phones and tumor diseases. Pathophysiology 2009; 16:113– 122
- Lahkola A, Tokola K, Auvinen A. Meta-analysis of mobile phone use and intracranial tumors. Scand J Work Environ Health. 2006; 32:171-177
- Sadetzki S, Chetrit A, Jarus-Hakak A, Cardis E, Deutch Y, Duvdevani S, Zultan A, Novikov I, Freedman F Wolf M. Cellular Phone Use and Risk of Benign and Malignant Parotid Gland Tumors—A Nationwide Case-Control Study. Am J Epidemiol. 2008; 167:457-467
- Rothman KJ, Loughlin JE, Funch DP, Dreyer NA. Overall mortality of cellular telephone customers. Epidemiology 1996; 7:303-305
- INTERPHONE Study Group. Brain tumour risk in relation to mobile telephone use: results of the INTERPHONE international case-control study. Int J Epidemiol. 2010; 39:675-694
- De Vocht F, Burstyn I, Cherrie JW. Time trends (1998-2007) in brain cancer incidence rates in relation to mobile phone use in England. Bioelectromagnetics 2011; 32:334-339
- Johansen C, Boice J JR, McLaughlin J, Olsen J. Cellular telephones and cancer – a nationwide cohort study in Denemark. J Natl Cancer Inst. 2001; 93:203-207
- Imaida K, Kuzutani K, Wang J, Fujiwara O, Ogiso T, Kato K, Shirai T. Lack of promotion of 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-initiated mouse skin carcinogenesis by 1.5 GHz electromagnetic near fields. Carcinogenesis 2001; 22:1837-1841.
- World Health Organization, International Agency for Research on Cancer. Press release 208: IARC classifies radiofrequency electromagnetic fields as possibly carcinogenic to humans. 31 May 2011. Accessed 11 August 2014.
- "כל אנטנה צריכה מרפסת". מתוך אזרחות ודמוקרטיה/ אתר מט"ח (מרכז טכנולוגיה חינוכית).