mast5.png

זהירות מונעת

מהו עיקרון הזהירות המונעת?

על פי עיקרון "הזהירות המונעת", במצב של אי ודאות בדבר נזק בריאותי שעלול להיגרם מחשיפה כלשהי, יש לנקוט באמצעי זהירות גם אם טרם הוכח מדעית הקשר בין הגורם לתוצאה. על פי עיקרון זה יש לנקוט באמצעים זולים ופשוטים לצמצום החשיפה לגורם המזיק

 

 

 

עיקרון הזהירות המונעת הוא עיקרון מנחה בקביעת מדיניות, בעיקר בתחום הגנת הסביבה, ומופעל כיום על ידי רוב המדינות בנושא השפעות בריאותיות של קרינת טלפון סלולרי.

 

 

 

חזור

מדיניות בריאות בארץ ובעולם

מדינות רבות אימצו את עיקרון ה"זהירות המונעת" ופרסמו בהתאם לו המלצות והנחיות לשימוש מושכל בטלפון הסלולרי. בין ההמלצות ניתן למצוא את האפשרות לבחור בטכנולוגיה חלופית שאינה פולטת קרינת רדיו כדוגמת טלפונים נייחים, ו/או המלצה להרחקת מקור הקרינה (הטלפון הסלולרי) מהגוף על ידי שימוש באוזניות, רמקול או שליחת מסרונים. בנוסף, ישנה הנחיה שלא לדבר באזורים בעלי איכות קליטה נמוכה (הגורמת לקרינה גבוהה), כגון מעליות ורכבות. כפי שניתן להבין מהדוגמאות, מימוש עיקרון הזהירות המונעת לצמצום החשיפה מקרינת הטלפון הסלולרי נעשה באמצעים זולים וזמינים.

 

 

 

בהתחשב בממצאי המחקרים ובכפוף לשיקולים אתיים הכרוכים בקבלת החלטות עבור אוכלוסיית קטינים, יש לאמץ ולהרחיב את עיקרון הזהירות המונעת עבור אוכלוסיית הילדים ובני הנוער.

 

 

 

מדינות רבות בחרו להתייחס לאוכלוסיית הצעירים באופן ייחודי. בצרפת לדוגמא התגבשה תקנה הכוללת איסור על פרסום ישיר או עקיף של טלפונים סלולריים המכוון לילדים מתחת לגיל 14, ואיסור חלוקה בחינם או מכירה של מכשירים המכילים משדרי רדיו (ביניהם טלפונים סלולריים), לילדים מתחת לגיל 6. בין ההגבלות שהוצעו עבור הגילאים הצעירים ניתן לציין איסור הכנסה לבתי ספר, איסור מכירה, איסור פרסום, הגברת המודעות על ידי הרחבת האזהרות על גבי המכשירים/האריזות ועידוד הסברה להגברת המודעות לשימוש נכון ולסכנות הגלומות בשימוש על-ידי ילדים.

 

האיחוד האירופאי קרא לצעירים לכבות את המכשיר הסלולרי בכיתה, וציין כי קיימת חשיבות שבתי ספר יהיו "נקיים" ככל האפשר מקרינה אלקטרומגנטית, כולל מטלפונים סלולריים. בארצות הברית, בעיר ניו-יורק, קיים איסור על הכנסת טלפונים סלולריים לבתי הספר ובצרפת הוגשה הצעת חוק דומה. גופים רבים באירופה, ארה"ב וקנדה החליטו לקיים הסברה להגברת המודעות לשימוש נכון ולסכנות הכרוכות בשימוש בסלולרי, בילדים ובני נוער.

 

ביולי 2008, עדכן משרד הבריאות הישראלי את המלצותיו לשימוש מושכל בטלפונים סלולריים. בהמלצות אלו ישראל מצטרפת להסכמה הבינלאומית כי יש לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת, תוך מציאת האיזון בין הצרכים התקשורתיים/חברתיים לבין נזקי הבריאות האפשריים, תוך מתן דגש מיוחד לאוכלוסיית הילדים.

 

חזור

פעילות: כיצד אפשר להתגונן מפני חשיפה לגורמי סיכון?

איך נמנע מההשפעות המזיקות של השמש? איך נקטין היפגעות בזמן עצירה פתאומית בהיותנו ברכב נוסע?

 

קיימות המלצות מוכרות היטב שעוסקות בשאלה מה עלינו לעשות כדי לשמור על עצמנו מסכנות ידועות, אבל מה לגבי הטלפון הסלולרי? איך נתגונן מפני הקרינה שאנחנו לא רואים ולא בטוחים בסכנותיה? כדי לנסות לענות על השאלה הזו, תוכלו להעתיק את הטבלה המוצגת פה, ולהשלים את התאים הריקים:

 

ההתנהגות מה יכול לקרות? דרכי מניעה

שהייה בשמש או שימוש במיטת שיזוף

 

מכת שמש, כוויות, התייבשות, סרטן עור

 

חכ"ם בשמש, הימנעות מחשיפה מיותרת,

כיסוי הגוף, שימוש בחומרי הגנה לגוף, כיסוי ראש,

שתייה מרובה...

 

אי ציות לחוקי התנועה

 

היפגעות מעצירות פתאומיות או תאונות דרכים  

טיפוס על עמודי חשמל

 

  התנהגות מתאימה בסביבה בה יש עמודי חשמל/חוטי חשמל/מכשירי חשמל

שימוש בטלפונים סלולריים

 

   

 

אחרי שהשלמתם את הטבלה נסו לחשוב:

  • מה אנחנו עושים בכל המקרים שהתייחסנו אליהם ?
  • איך אנחנו יודעים מהי התנהגות נכונה ?

 

שימו לב אנחנו לא נמנעים מהשמש / מנסיעה / משימוש בחשמל אלא מתנהגים בצורה מבוקרת, שמטרתה להקטין נזקים.

לסיכום – יש כיום המלצות לשימוש בטלפונים סלולריים והן מפורטות כאן:

  • שימוש ברמקול/דיבורית אישית או אוזניה (שאינה אלחוטית) בזמן השיחה. הרחקת הטלפון הסלולרי מגוף המשתמש מקטינה את חשיפתו לקרינת הרדיו הנפלטת מהטלפון, לכן ההמלצה היא להקפיד להרחיק את הטלפון מהגוף (ולא לשאת אותו בזמן זה על הגוף, למשל בחגורת המכנסיים, בכיס או על הצוואר באמצעות שרוך).

שימוש באזניות בזמן שיחה בטלפון סלולרי

 שימוש באזניות בזמן שיחה בטלפון סלולרי 

 

  • צמצום כמות ומשך השיחות  המבוצעות בטלפון סלולרי.
  • באזורים בהם הקליטה חלשה (אזורים בהם קיים מיעוט אנטנות יחסי, או מיסוך הקליטה למשל במעלית, רכבת וכדומה), רמת החשיפה לקרינה עולה, לפיכך, יש להמעיט בדיבור באזורים אלו. רמת הקליטה מצוינת בטלפון ולכן ניתן לזהות מצבים אלו. (ההנחיה שלא להשתמש באזורים בעלי איכות קליטה נמוכה, קשורה לכך שהאנרגיה הנפלטת מהטלפון הסלולרי משתנה על פי איכות הקליטה. באזורים שבהם עוצמת השדר הנקלט בטלפון הסלולרי חלשה [כמו אזורים עם מיעוט אנטנות, חניונים ומעליות] הטלפון פולט עוצמת שידור [קרינה] חזקות יחסית, ובאזורים שבהם קיימת קליטה טובה [ריבוי אנטנות], מאפשר מנגנון הוויסות לטלפונים, לפלוט קרינה ברמה נמוכה יותר).

איור המתאר אם ובת עושות שימוש בטלפון סלולרי בתוך מעלית

איור המתאר אם ובת עושות שימוש בטלפון סלולרי בתוך מעלית

 

  • בעת נהיגה, רצוי להמעיט בשיחה בטלפון סלולרי ובכל מקרה לפעול בהתאם לתקנה 28(ב) לתקנות התעבורה התשכ"א-1961. תקנה זו קובעת כי בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב לא יאחז בטלפון קבוע או סלולרי, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית, ולא ישלח או יקרא מסרון (sms). על פי התקנה, דיבורית הינה התקן המאפשר שימוש בטלפון בלא אחיזה בו, ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו. במכשיר טלפון סלולרי הקבוע ברכב, מומלץ להתקין אנטנה מחוץ לרכב ולא בתוכו ולהעדיף שימוש בחיבור חוטי בין הטלפון לרמקול, על פני שימוש בבלוטות' (blue tooth).

 

     

מתקן לטלפון סלולרי ברכב

מתקן לטלפון סלולרי ברכב

הסחת דעת בנהיגה - בחור צעיר אוחז בטלפון סלולרי בזמן נהיגה ברכב

הסחת דעת בנהיגה - בחור צעיר אוחז בטלפון סלולרי בזמן נהיגה ברכב

שימוש באוזניית בלוטות' בזמן נהיגה ברכב

שימוש באוזנית בלוטות' בזמן נהיגה ברכב 

 

  • תקנות הגנת הצרכן (מידע בדבר קרינה בלתי מייננת בטלפון סלולרי) משנת 2002, קובעות חובת סימון רמת הקרינה הבלתי מייננת על אריזת מכשירי טלפון סלולרי.
  • משרד הבריאות ממליץ להקפיד במיוחד על כללי הזהירות באוכלוסיית הילדים שהינם באופן כללי, רגישים יותר לפיתוח סרטן בעקבות חשיפה לגורמים מסרטנים.
  • משרד הבריאות ממליץ להורים לצמצם במידת האפשר את חשיפת הילדים לטלפונים סלולריים, לשקול את גיל התחלת השימוש, לצמצם את מידת השימוש ובכל מקרה להקפיד על שימוש באוזניות (לא אלחוטיות) או רמקול בעת שימוש בסלולרי. 

 

חזור

 

הערה לגולשים,

 

אם חלק מהנושאים היו מורכבים וקשים להבנה צוות מרכז תנודע ישמח לקבל את שאלותיכם ולהרחיב עוד בנושאים השונים המעניינים אתכם.

 

רשימת מקורות:

  • סדצקי ס, שגיא ע.י. קביעת מדיניות לשימוש מושכל בטלפונים סלולריים – מצב בעולם,  הרפואה 150(3) מרץ 2011.
  • אתר משרד הבריאות. 

 

תאריך עדכון: 17.6.14