טיפים לצמצום חשיפה לקרינה אלקטרומגנטית בסביבה הביתית
כדאי לזכור!
|
הנתב האלחוטי (ראוטר) משדר ללא הפסקה? |
בפרק זה ריכזנו עבורכם טיפים לצמצום החשיפה לקרינה ממכשירים המצויים בסביבה הביתית |
הטלפון הסלולרי מצוי בקרבתכם בזמן השינה? |
||
טלוויזיה ומחשב בחדר הילדים? כיצד נשמרים? |
הקרינה הבלתי מייננת היא חלק בלתי נפרד מהסביבה שלנו. עם התפתחות הטכנולוגיה גדלה באופן משמעותי חשיפה זו ומקורותיה. במקביל לכך, עלה החשש באשר להשפעה האפשרית של קרינה בלתי מייננת על בריאות האדם.
התשובה לשאלה האם קרינה בלתי מייננת מסוכנת לבריאות טרם הוכרעה ע"י קהילת המדענים. אחד מתחומי המחקר העיקריים בנושא זה בוחן את הסיכון להתפתחות סרטן. בשנת 2011 קבעה קבוצת עבודה של הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) כי קיימות ראיות לעליה בסיכון לפתח גידולי מוח ממאירים (גליומה) וגידולים שפירים בעצב השמע בקרב אנשים המשתמשים בטלפון סלולרי, אך הראיות אינן מספקות על מנת להסיק מסקנות לגבי סיבתיות הקשר, בנוגע לסוגים אחרים של סרטן ו/או לגבי חשיפה תעסוקתית וסביבתית. על בסיס הקביעה של קבוצת העבודה של ה- IARC סווגה קרינת גלי הרדיו שמקורה בטלפונים סלולריים בקטגוריה 2B שמשמעותה כי קרינת רדיו הינה גורם מסרטן אפשרי בבני אדם. העיקרון המנחה בנושא קרינה בלתי מייננת הוא עיקרון הזהירות המונעת הקורא לנקיטת אמצעים פשוטים לצמצום החשיפה למינימום ההכרחי תוך שימוש יעיל ובטוח בטכנולוגיה הנדונה.
טלפונים סלולריים |
- שימוש ברמקול/דיבורית אישית או אוזניה (שאינה אלחוטית) בזמן השיחה.
- הרחקת הטלפון מהגוף (מומלץ שלא לשאת אותו על הגוף: למשל בחגורת המכנסיים, בכיס או על הצוואר באמצעות שרוך).
- מיעוט הדיבור באזורים בהם הקליטה חלשה (אזורים בהם קיים מיעוט אנטנות יחסי או שיבוש ומיסוך של הקליטה כמו במעלית ורכבת).
- צמצום כמות ומשך השיחות המבוצעות בטלפון הסלולרי ושימוש בחלופות (טלפון קווי).
- לגבי ילדים - מומלץ לצמצם במידת האפשר את חשיפת הילדים לטלפונים סלולריים, לשקול את גיל התחלת השימוש ובכל מקרה להקפיד על ההמלצות לגבי אוכלוסיה זו.
להרחבה - המלצות לשימוש מושכל בטלפונים סלולריים
מיקום מכשירים הפולטים קרינה אלקטרומגנטית בזמן השינה |
מומלץ שלא למקם מכשירים הפולטים קרינה, הנמצאים במקום קבוע בבית (כמו ראוטר, מטען טלפון סלולרי, תושבת טלפון אלחוטי וכו'), בחדרים בהם שוהים מספר רב של שעות במהלך היממה כמו חדרי שינה. במידה וקיימים מכשירים חשמליים או פולטי קרינה בחדרי השינה (כמו טלוויזיה, מחשב, מיטה מתכווננת) מומלץ להרחיקם ככל האפשר מהמיטה ו/או לכבות אותם בזמן השינה.
הטענת טלפון סלולרי
בהתאם לעיקרון הזהירות המונעת ניתן לצמצם את החשיפה במידה ניכרת ע"י מיקום המכשיר בזמן טעינה רחוק מהאזור בו שוהים. הטענת מכשיר טלפון סלולרי במהלך לילה שלם במרחק של חצי מטר ממקום השינה הנה מספקת. המלצה זו תקפה לא רק בהקשר לחשיפה לקרינה אלא גם בהתייחס להשפעות בריאותיות אפשריות נוספות כגון: פגיעה ברצף השינה ואיכותה עקב הבהובים וצלילים מהטלפון.
נתב אלחוטי (ראוטר) |
ניתן להפסיק את השידור של הנתב כל עוד הרשת האלחוטית אינה נחוצה.
טלפון אלחוטי |
מומלץ להחזיר את הטלפון האלחוטי לבסיסו בסיום השיחה. מומלץ שלא להניח את בסיס הטלפון האלחוטי בחדר בו שוהים מספר רב של שעות במהלך היממה.
מיקרוגל
בעת הפעלת המיקרוגל מומלץ, כאמצעי זהירות, להתרחק כ- 50-100 ס"מ מהמכשיר. יצוין כי מכון התקנים הישראלי האמון על מתן תו תקן ישראלי לכל מכשיר הפולט קרינה בלתי מייננת בשימוש בישראל ממליץ על מרחק של 10 ס"מ לפחות מהמיקרו בזמן הפעלתו. במידה ויש חשש שהמכשיר פגום (לדוג' נפגע איטומו כתוצאה מדלת פגומה, קיים חור בסבכת הברזל בדלת המיקרוגל או בתא המיקרוגל עצמו) מומלץ שלא להשתמש בו. במידה וקיים חשש לתקינות מכשיר המיקרוגל ולדליפה של קרינה, ניתן להיעזר בבודק מורשה של המשרד להגנת הסביבה לקרינת רדיו (RF):
רשימת בודקים מורשים מפורסמת באתר המשרד להגנת הסביבה.
אינטרקום לתינוק
ככלל יש לקחת בחשבון כי מכשיר זה פולט קרינה מסוג ELF - של רשת החשמל וכן קרינת גלי רדיו - RF. מכשיר האינטרקום מבוסס על הפעלה חשמלית של תקשורת פנימית אלחוטית סגורה בין החלק המצוי בסמיכות לתינוק ובין זה שבמקום המצאות ההורים, לפיכך יש לנסות לשמור על מרחק גדול ככל הניתן בין המכשיר לתינוק מבלי לפגוע בפעילותו.
מיטה מתכווננת
מאחר וההפעלה של מנוע המיטה אינה רציפה והיא מתרחשת רק כשרוצים לשנות את מצב המיטה:
- ניתן לנתק את המיטה מהחשמל ולהפעילה רק לשם כיוונה ולנתקה בשנית.
- לחילופין, ניתן להתקין בסמיכות למיטה מחלק מתח מסוג רב-שקע בעל מתג כיבוי. את המתג אפשר אז להדליק רק לפרקי זמן קצרים בהם רוצים לשנות את מצב המיטה. בשאר הזמן הוא יישאר במצב כבוי.
חימום תת רצפתי |
חימום תת רצפתי בנוי מרשת של חוטי חשמל המותקנים מתחת למרצפות, אשר דרכם עובר זרם חשמלי. בעת התחממותם מעבירים חוטי החשמל את החום לרצפה ומחממים את החדר. מערכות חימום תת רצפתי מאופיינות בזמני הפעלה ממושכים דהיינו בחשיפות ממושכות יותר של בני אדם לשדות מגנטיים, בהשוואה למכשור חשמלי אחר.
במידה ורוצים להשתמש במערכת חימום תת רצפתי חשמלי יש לתכננה מראש, ולוודא כי הונחה מערכת דו גידית בצורה אופטימלית על מנת למזער את החשיפה לשדה מגנטי בטרם רוצף הבית.
(מערכת דו גידית - החוט דרכו הזרם יוצא והחוט דרכו הזרם חוזר במערכת צמודים אחד לשני ובכך מנוטרלים השדות המגנטים סביב החוטים, דבר המקטין את החשיפה מעל הרצפה).
כמו כן, מומלץ להפעיל את החימום לפני שאנשים נכנסים לחדר, לכבותו כאשר הטמפ' נעימה ולהפעילו מחדש כשעוזבים את החדר (ע"י שלט רחוק או שעון שבת לדוג') זאת בכדי לצמצם את זמן החשיפה.
יש לציין, כי קיימת גם מערכת לחימום ביתי מבוססת מים או שמן, הפועלת בהעברת זרמים של מים או שמן שחוממו ע"י חשמל לפני ההזרמה לצנרת. אזור החימום החשמלי של הנוזל המועבר בצנרת יכול להתקיים במקום מרכזי אחד המספק אנרגיה להעלאת הטמפרטורה לרמה מתאימה הנדרשת לחימום. בחלק המערכת החשמלי לחימום הנוזל נוצרים שדות חשמליים בעוצמה גבוהה, לכן רצוי לזהות את המקום בו מותקנת המערכת החשמלית המרכזית לחימום הנוזל לחימום ולהימנע משהות ממושכת שם. במידה וחלוקת החימום הביתי מבוצעת באמצעות התקני חימום קבועים בבית, רצוי להימנע משהות ממושכת ליד כל התקן כזה, במרחק של כמה עשרות סנטימטר מן החלק החשמלי.
מחשב שולחני
מומלץ ליצור הפרדה בין מיקום המחשב (ספק הכוח) לבין מיקום המשתמש במרחק של לפחות חצי מטר.
שימוש במחשב נייד |
מומלץ להרחיק את המחשב מהגוף ככל שאפשר. כמו כן ניתן להפחית את החשיפה לקרינה הנפלטת מהנתב האלחוטי, באמצעות כיבויו כאשר לא נעשה בו שימוש או לחברו למחשב באמצעות כבל.
מחשבים וטלוויזיות בחדר הילדים |
אנו ממליצים לכבות את המחשבים והטלוויזיות כאשר הם לא בשימוש וכשהילדים הולכים לישון וזאת גם בכדי לא לפגוע באיכות השינה.
שימוש בטאבלט |
במידה ולא משתמשים ברשת האלחוטית בחיבור אינטרנט, למשל כאשר משתמשים בחומרה המותקנת במלואה על הטאבלט, אפשר לנתק את התקשורת ל- Wi-Fi, ע"י ביטול חיבור Wi-Fi ברשימת ההגדרות של המכשיר, או ע"י מעבר לאופן עבודה של "מצב טיסה". במקרה זה לא מתקיימים שידור וקליטה וחוסכים את החשיפה לקרינת גלי רדיו. מומלץ במיוחד כשמדובר בילדים, הנחשבים אוכלוסייה בסיכון, המשתמשים בטאבלט.
מקרר
המקרר עושה שימוש בשנאי ליצירת הזרם החשמלי הנחוץ לפעולתו, ולכן מתקיימת פעילות של מקור שדה מגנטי ( ELF) בסביבת המקרר. בחלקו האחורי של המקרר יכולה רמת השדה המגנטי להגיע למספר מיליגאוס, או אף למספר עשרות מיליגאוס, תלוי בדגם המקרר, גודלו וצריכת האנרגיה שלו. בקרבת המקרר (בטווח של כ- 10-20 ס"מ) בקדמת המקרר ובצדדיו, יכולה רמת השדה המגנטי להגיע למספר מיליגאוס. מומלץ לשמור על מרחק של 50-100 ס"מ מהמקרר.
כיריים אינדוקציה
בכיריים של אינדוקציה טיפוסיות המשמשות לבישול ביתי, השדה המגנטי החזק נוצר בתחום של עד 30 ס"מ מקצה הטבעת החיצונית של הכירה. ככל שמתרחקים יותר, עצמת השדה המגנטי פוחתת במהירות. מומלץ לשמור על מרחק של כ- 30 ס"מ מן הכיריים, כאשר הכיריים מופעלות באופן תקין ומונחים עליהם סירים וכלי בישול בקוטר מספיק גדול המכסה את רדיוס הכיריים.
בישראל אין הנחיות לשימוש בכיריים אינדוקציה, לרוב יש פרטים והנחיות בספר היצרן ויש לדרשם מן המשווק.
כתבות נוספות בנושא:
- המלצות לשימוש מושכל בטלפונים סלולריים
- שימוש בטלפונים סלולריים והפרעות שינה במתבגרים
- רשת תקשורת אלחוטית WI-FI - רקע
- מדיניות וחקיקה בנושא Wi-Fi בבתי-ספר בישראל
- אוכלוסיות בסיכון: ילדים ובני נוער
- היקף השימוש בטלפון סלולרי בקרב ילדים ובני נוער בישראל
- השפעות בריאותיות של קרינת גלי רדיו על ילדים ובני נוער
- קרינה אלקטרומגנטית מרשת החשמל ותחלואה בלוקמיה (סרטן הדם) בקרב ילדים
- האם לקרינת גלי רדיו הנפלטת מטלפונים סלולריים יש השפעה על תאי זרע?
- האם קרינת גלי רדיו עלולה לפגוע במערכת השמע?