האם לקרינה בתדרי רדיו הנפלטת מטלפונים סלולריים יש השפעה על תאי זרע?
בשנים האחרונות נערכו מחקרים במודלים של בעלי חיים וכן בדגימות זרע של גברים במטרה לבדוק האם חשיפה לקרינה בתדרי רדיו, ובמיוחד חשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים, גורמת לירידה באיכות תאי הזרע או לנזק לתאי זרע, וכתוצאה מכך גם לירידה בפוריות?
|
תוצאות המחקרים שבחנו את השפעת הקרינה הבלתי מייננת בתדרי הרדיו על פרמטרים של איכות תאי הזרע אינן חד משמעיות. בעוד שבחלק מהמחקרים לא נצפתה השפעה על איכות תאי הזרע כתוצאה מחשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים, במחקרים אחרים דיווחו על פגיעה בחלק מהגורמים המתארים את איכות תאי הזרע לאחר חשיפה לקרינה בתדרי רדיו הנפלטת מטלפונים סלולריים, ובכללם תנועתיות, חיות, מבנה (מורפולוגיה) או שלמות החומר התורשתי (דנ"א) בתא הזרע. בהתחשב במחקרים שהדגימו נזק או ירידה באיכות הזרע בעקבות החשיפה לתדרי רדיו ועל בסיס עיקרון הזהירות המונעת, מומלץ לנהוג שימוש מושכל בטלפון סלולרי: לא לשאת אותו על הגוף ובפרט לא בכיס המכנסיים או בקרבת האשכים. |
על פי הגדרת ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization - WHO) אי-פוריות היא חוסר יכולת של זוג להשיג הריון או להשלים הריון לאחר שנה או יותר של יחסי מין סדירים לא-מוגנים.
בשנים האחרונות קיימים דיווחים שונים על ירידה בפוריות בקרב בני האדם בכלל, ועל ירידה באיכות הזרע בפרט. יש הסבורים שהירידה בפוריות נובעת מהעלייה בשימוש ובחשיפה לטכנולוגיות שפולטות קרינה בלתי מייננת, למשל טלפונים סלולריים, נתבים אלחוטיים (Wi-Fi), אנטנות סלולריות וכו'. האם סברה זו נכונה? במאמר זה, אנו מציגים סיכום של המחקרים שבדקו האם יש קשר בין חשיפה לקרינה בלתי מייננת בתדרי רדיו ובין איכות תאי הזרע.
מהם הגורמים שמשפיעים על הפוריות בגברים?
גורמים רבים עלולים להשפיע על הפוריות בגברים. ההשערה העיקרית היא שגורמים סביבתיים או גורמים הקשורים לאורח החיים עלולים להזיק לאשכים, בעיקר בתקופה שסביב הלידה או במהלך גיל ההתבגרות. כמו כן, ידוע שבגברים בוגרים עלול להיגרם נזק לאשכים כתוצאה מחשיפה לחום, לקרינה מייננת ולאסטרוגנים וסטרואידים אנאבוליים. עדיין לא ברורה מידת הנזק של עישון, שתיית משקאות אלכוהוליים וחוסר פעילות גופנית על איכות תאי הזרע.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים במטרה לבדוק האם חשיפה לקרינה בתדרי רדיו, ובמיוחד חשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים, גורמת לירידה באיכות תאי הזרע או לנזק לתאי זרע וכתוצאה מכך גם לירידה בפוריות.
כיצד מודדים את איכות תאי הזרע?
תקינות בסיסית של זרע נקבעת לפי המדדים (פרמטרים) שנקבעו על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO):
|
איור: תאי זרע |
חשוב לציין שאיכות תאי הזרע נקבעת על סמך עמידה בכל הפרמטרים הללו.
מחקרים בבני אדם בנושא השפעת קרינה בלתי מייננת בתחום תדרי הרדיו על פוריות הגבר
נושא זה ניתן לבדיקה מדעית בכמה דרכים:
- חשיפת דגימות תאי זרע של מתנדבים בריאים לקרינה בלתי מייננת בתנאי מעבדה, בדיקת השפעת הקרינה על הפרמטרים השונים של תאי הזרע והשוואתם לתאי זרע שלא נחשפו לקרינה (מחקר in vitro)
- בדיקת הקשר בין רמת החשיפה לקרינה בלתי מייננת של מדגם של משתתפים ובין איכות הזרע של אותם מתנדבים (מחקר חתך)
- בדיקת הקשר בין רמת החשיפה לקרינה בלתי מייננת של אוכלוסייה מסוימת לבין שיעורי הפוריות באותה אוכלוסייה (מחקר אקולוגי)
רוב המחקרים שנערכו בנושא זה בבני אדם היו מחקרי חתך או מחקרי in vitro.
תוצאות מחקרי in vitro
תוצאות מחקרים אלו אינן חד משמעיות. בחלק מהמחקרים לא נצפתה השפעה על איכות תאי הזרע כתוצאה מחשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים. לעומת זאת, מחקרים אחרים דיווחו על פגיעה בחלק מהגורמים המתארים את איכות תאי הזרע לאחר חשיפה לקרינה בתדרי רדיו הנפלטת מטלפונים סלולריים, ובכללם תנועתיות, חיות, מבנה (מורפולוגיה) או שלמות הדנ"א בתא הזרע.
תמונת המחשה: הפריית ביצית בתנאי מעבדה (הפריית מבחנה)
ניתוחי-על שבוצעו על תוצאות מחקרים אלה לא הצליחו אף הם לדווח בוודאות על השפעת קרינה בתדרי רדיו על איכות תאי הזרע. בניתוח על שהתפרסם בשנת 2014 נבחנו באופן כמותי תוצאותיהם של 10 מחקרים שבחנו את ההשפעה של חשיפה לקרינה מטלפונים סלולריים בטווח התדרים 900-850 מגה הרץ על דגימות תאי זרע שמקורם בבני אדם. משך החשיפה במחקרים אלה נע בין 5 דקות ל-16 שעות. מתוך תשעה מחקרים שהציגו נתונים על תנועתיות תאי הזרע (סך של 1,448 דגימות), שישה הראו שהחשיפה הפחיתה את תנועתיות תאי הזרע. ארבעה מתוך חמישה מחקרים שהציגו נתונים על חיות תאי הזרע (816 דגימות), הראו שיש ירידה בחיות התאים בעקבות החשיפה. שישה מחקרים שהציגו נתונים על ריכוז תאי הזרע (1,376 דגימות) לא הצליחו להוכיח כי קיימת ירידה בריכוז תאי הזרע בעקבות חשיפה לקרינה בתדרים הנ"ל.
חשוב לציין כי קיימת חוסר אחידות (הטרוגניות) במחקרים השונים (לדוגמא, תנאי החשיפה לקרינה בתדרי הרדיו, משך החשיפה לקרינה, אוכלוסיית המחקר שבחלק מהמחקרים כללה גברים שהגיעו לבירור במרפאות פוריות ולכן מלכתחילה ייתכן שאיכות הזרע שלהם לא הייתה תקינה). חוסר אחידות זו מקשה מאד על ההשוואה בין תוצאות המחקרים השונים.
מחקרים בבעלי חיים (in vivo)
גם מחקרים שנערכו במודלים של בעלי חיים (חולדות, עכברים וארנבות) לא מצאו תשובה חד משמעית לשאלה האם לקרינה בתדרי רדיו הנפלטת מטלפונים סלולריים השפעה על תאי זרע. חלק מהמחקרים הראו שחשיפה לקרינה לא מייננת בתדרי רדיו משפיעה באופן שלילי על תנועתיות, ריכוז וחיות הזרע בעוד מחקרים אחרים לא הצליחו להראות שלקרינה מסוג זה השפעה שלילית על תאי הזרע. |
עכברי מעבדה |
מנגנונים ביולוגיים של השפעת קרינה בלתי מייננת בתדרי רדיו על תאי זרע
הועלו כמה השערות לגבי מנגנון ההשפעה של קרינה בתדרי רדיו והשפעה אפשרית על תאי זרע:
אחד המנגנונים המשוערים הוא השפעה של החום הנפלט ממכשיר הטלפון (השפעה תרמית) על תאי הזרע: לשם היווצרות תקינה של תאי זרע, טמפרטורת האשכים צריכה להיות נמוכה בכ-2 מעלות צלזיוס מטמפרטורת הגוף. ההשפעות התרמיות עלולות להגביר את הטמפרטורה של האשכים, כיוון שפעמים רבות אנשים נושאים את הטלפון הסלולרי בכיס הקדמי של המכנסיים בסמוך לאברי הרבייה. חשוב לציין שמקור החום הוא מכשיר הטלפון הסלולרי עצמו ולא הקרינה הנובעת ממנו, כיוון שלקרינה הנפלטת מטלפונים סלולריים השפעה זניחה של חימום.
הועלו גם השערות לגבי השפעות א-תרמיות של קרינה בתדרי רדיו, למשל, הוצע שהקרינה גורמת לעקה חימצונית עקב עלייה ביצור של רדיקלים חופשיים בתא וירידה בנוגדי חמצון. במצב כזה התאים לא יכולים להתמודד עם כמות הרדיקלים החופשיים והם עלולים לפגוע במולקולות שונות בתא, כדוגמת דנ"א או חלבונים. כתוצאה מכך עלולה להיות השפעה על תפקוד חלבונים, יצירת הורמוני מין ועל התפתחות תקינה של תאי הזרע.
לסיכוםתוצאות המחקרים שבחנו את ההשפעה של קרינה בלתי מייננת בתדרי רדיו על פרמטרים של איכות תאי זרע אינן חד משמעיות. בהתחשב במחקרים שהדגימו נזק או ירידה באיכות הזרע בעקבות החשיפה לתדרי רדיו ועל פי עיקרון הזהירות המונעת, מומלץ לנהוג שימוש מושכל בטלפון סלולרי: לא לשאת אותו על הגוף ובפרט לא בכיס המכנסיים או בקרבת האשכים.
|
רשימת מקורות
-
Sharpe RM, Franks S. Environment, lifestyle and infertility-an inter-generational issue. Nat Cell Biol. 2002 ;4:s33-40.
-
Cooper TG, Noonan E, von Eckardstein S, Auger J, Baker HW, Behre HM, Haugen TB, Kruger T, Wang C, Mbizvo MT, Vogelsong KM. World Health Organization reference values for human semen characteristics. Hum Reprod Update. 2010; 16:231-245.
-
Grajewski B, Cox C, Schrader SM, Murray WE, Edwards RM, Turner TW, Smith JM, Shekar SS, Evenson DP, Simon SD, Conover DL. Semen quality and hormone levels among radiofrequency heater operators. J Occup Environ Med. 2000; 42:993-1005.
-
Gorpinchenko I, Nikitin O, Banyra O, Shulyak A. The influence of direct mobile phone radiation on sperm quality. Cent European J Urol. 2014; 67:65-71.
-
De Iuliis GN, Newey RJ, King BV, Aitken RJ.Mobile phone radiation induces reactive oxygen species production and DNA damage in human spermatozoa in vitro. PLoS One. 2009; 4:e6446.
-
Grajewski B, Cox C, Schrader SM, Murray WE, Edwards RM, Turner TW, Smith JM, Shekar SS, Evenson DP, Simon SD, Conover DL. Semen quality and hormone levels among radiofrequency heater operators. J Occup Environ Med. 2000; 42:993-1005.Agarwal A, Deepinder F, Sharma RK, Ranga G, Li J. Effect of cell phone usage on semen analysis in men attending infertility clinic: an observational study. Fertil Steril. 2008; 89:124-128.
- Adams JA, Galloway TS, Mondal D, Esteves SC, Mathews F. Effect of mobile telephones on sperm quality: A systematic review and meta-analysis. Environ Int. 2014; 70C:106-112
- Fejes I, Závaczki Z, Szöllosi J, Koloszár S, Daru J, Kovács L, Pál A. Is there a relationship between cell phone use and semen quality? Arch Androl. 2005; 51:385-393.
Erogul O, Oztas E, Yildirim I, Kir T, Aydur E, Komesli G, Irkilata HC, Irmak MK, Peker AF. Effects of electromagnetic radiation from a cellular phone on human sperm motility: an in vitro study. Arch Med Res. 2006; 37:840-843.
- Wdowiak A, Wdowiak L, Wiktor H. Evaluation of the effect of using mobile phones on male fertility. Ann Agric Environ Med. 2007;14:169-172
- Agarwal A, Desai NR, Makker K, Varghese A, Mouradi R, Sabanegh E, Sharma R. Effects of radiofrequency electromagnetic waves (RF-EMW) from cellular phones on human ejaculated semen: an in vitro pilot study. Fertil Steril. 2009; 92:1318-1325.
Falzone N, Huyser C, Becker P, Leszczynski D, Franken DR. The effect of pulsed 900-MHz GSM mobile phone radiation on the acrosome reaction, head morphometry and zona binding of human spermatozoa. Int J Androl. 2011;34 :20-26
- Yildirim ME, Kaynar M, Badem H, Cavis M, Karatas OF, Cimentepe E. What is harmful for male fertility: Cell phone or the wireless internet? Kaohsiung J Med Sci. 2015; 31:480-484
- Zalata A, El-Samanoudy AZ, Shaalan D, El-Baiomy Y, Mostafa T. In vitro effect of cell phone radiation on motility, DNA fragmentation and clusterin gene expression in human sperm. Int J Fertil Steril. 2015 Apr-Jun;9(1):129-36.