mast2.jpg

תחום תדרי הביניים (IF- Intermediate Frequency)

  • תחום תדרי הביניים נמצא מעל לתחום התדרים הנמוכים ומתחת למרבית תחום תדרי הרדיו
 
  • חשיפות האדם לקרינה ולשדות בתחום זה לא היו שכיחות עד כה, ולכן המחקר בנושא עדיין דל. זאת  בשונה ממחקרים רבים שנערכו עבור חשיפות שכיחות יותר, בתדר רשת החשמל, מציוד תקשורת ועוד
 
  • סיווג ה-IARC לשדות המגנטיים ולקרינה הבלתי מייננת בתחום תדרי הרדיו כ"מסרטן אפשרי" אינו מתייחס לתחום תדרי הביניים, אך יתכן שיתייחס לכך בעתיד כאשר יערכו מחקרים מספקים
 
  • בשנים האחרונות מתרבות החשיפות בתחום תדרי הביניים, כגון חשיפות לטעינה חשמלית אלחוטית ולכיריים אינדוקטיביות, ועל כן גדל גם העניין המחקרי בהשפעות בריאותיות אפשריות של חשיפה לתחום תדרים זה 
 

 

 

 

תחום תדרי הביניים מתייחס, עפ"י הגדרת ארגון הבריאות העולמי (WHO), לתחום התדרים שבין 300Hz ל-10MHz, כשלאחרונה הומלץ לשנות את ערך הגבול התחתון שלו ל- 1kHz. התחום נמצא מעל לתחום התדרים הנמוכים, וקיימת לו חפיפה עם תחום תדרי הרדיו (בין 3kHz ל-10MHz).
יש לציין, כי לארגון ה- International Telecommunications Union) ITU) אין הגדרה לתחום תדרי הביניים (IF); התדרים הנכללים בהגדרת ה-WHO בתחום תדרי הביניים מוגדרים ע"י ה-ITU כשייכים לתחומי תדרים אחרים.
כך למשל, תחום התדרים שבין 30kHz ל- 300kHz שבהגדרת ה-WHO שייך לתחום תדרי הביניים, מוגדר ע"י ה-ITU בתחום התדרים הנמוכים (LF (Low Frequency; ותחומים הנחשבים בינוניים ואף גבוהים עפ"י הגדרות ה-ITU (תחום ה-MF Medium Frequency ) וחלק מתחום ה-HF- High Frequency) מוגדרים ע"י ה-WHO כחלק מתדרי הביניים.

 

תדרי הביניים בספקטרום האלקטרומגנטי

 

החשיפות בתחום זה הן ממכשירים שונים בסביבת האדם (בבית, במקום העבודה ועוד) כגון כירים אינדוקטיביות, תגים אלחוטיים – RFID (כגון תגים המשמשים לזיהוי של מוצרים בחנויות), מנורות פלואורסצנטיות קומפקטיות (CFL), מכשירים בעלי טעינה חשמלית אלחוטית (כגון מברשות שיניים חשמליות) ועוד. תעשייה וציוד רפואי הם תחומים נוספים בהם קיימות חשיפות לתחום תדרי הביניים.

 

להלן מספר דוגמאות למכשירים היוצרים שדות בתדרי הביניים, IF:

  • כיריים אינדוקטיביות (השראותיות) – כיריים אלו משמשות לחימום מזון בכלים מתכתיים, באמצעות עקרון של חימום ע"י השראה (אינדוקציה) מגנטית. בשונה מכיריים המוליכות למזון חום הנוצר ע"י להבות גז, או ע"י רכיבי חימום חשמליים (כירים חשמליות אשר מתחממות עקב הזרם החשמלי העובר בתוכן), כירים אינדוקטיביות יוצרות שדה מגנטי בעוצמה גבוהה יחסית, אשר משרה זרמים חשמליים (המכונים "זרמי מערבולת" על שם צורתם) בכלי בישול מתכתיים המונחים על הכיריים. השדה המגנטי הוא שדה חילופין בתדרי הביניים, אשר יוצר זרמי השראה חילופיים בכלי הבישול. הזרמים גורמים לחימום המתכת ממנה עשויים כלי הבישול, ולחימום המזון שבתוכו. ניתן לחמם רק מזון שמונח בכלי בישול העשויים מברזל או מפלדה, ולא מאלומיניום, מנחושת או מזכוכית. לחימום האינדוקטיבי קיימים יתרונות של יעילות, אחידות חימום ובטיחות בשימוש (גז, שריפה). החשיפות לשדות המגנטיים הנוצרים בקרבת הכיריים, באזור שהיית המשתמש, הינן בדרך כלל לרמות של מספר מיקרו-טסלה (מיליוניות טסלה), שהינן בדרך כלל מתחת לרמות החשיפה המירביות של הקווים המנחים של ICNIRP , הועדה הבינלאומית להגנה בפני קרינה בלתי מייננת (אם כי בהצמדות פיזית לכירים ניתן לחרוג מרמות אלו במצבים מסוימים). יש לציין שהשדות דועכים בחדות ככל שהמרחק מהכיריים גדל.
    על מנת ליישם את עיקרון הזהירות להפחתת החשיפות, מומלץ לשמור על מרחק הפרדה מהכיריים וכן ולהפעיל אותן עפ"י הוראות היצרן. בין השאר, להפעילן רק כאשר קיימים עליהן כלים, להשתמש בכלים המתאימים לחימום אינדוקטיבי ולהניח אותם במרכז הגופים. לאנשים בעלי קוצבי לב (או מכשור רפואי אחר), מומלץ להתייעץ עם היצרן (או היבואן) או עם הרופא המטפל.
  • טעינה חשמלית אלחוטית – הולכה של חשמל בצורה אלחוטית (ללא כבלים) הינה רעיון שנבחן לפני מאה שנה ויותר ע"י ניקולה טסלה ואחרים, ויישומו המעשי גדל בשנים האחרונות. ניתן להוליך חשמל באופן אלחוטי, אם כי לטווחים קצרים יחסית, במספר שיטות, ואחת מהן היא "צימוד השראותי". בשיטה זו, החשמל מועבר באמצעות שדה מגנטי, בין סלילים. סליל אחד מותקן במטען החשמלי ומוזן מרשת החשמל (באמצעות מעגל אלקטרוני), ויוצר שדה מגנטי בתדרי הביניים. השדה המגנטי משרה זרם חשמלי בסליל אחר הממוקם בצד המכשיר הנטען (לדוגמה, מברשת שיניים חשמלית). הזרם החשמלי גורם לטעינת סוללה. באופן זה, ניתן להעביר חשמל בצורה אלחוטית ובאופן נוח - ללא כבלים ומגעים חשמליים, תוך שמירה על בטיחות (למשל בסביבה רטובה – מברשת שיניים חשמלית). דוגמה נוספת לטעינה אלחוטית היא טעינה של טלפונים סלולריים בעמדות טעינה אלחוטיות, הממוקמות במקומות ציבוריים (כגון בשדות תעופה), ואשר השימוש בהן גדל והולך עם כניסת טלפונים חדשים המאפשרים טעינה אלחוטית. עוד נעשה שימוש בטעינה אלחוטית עבור מספר סוגים של כלי רכב חשמליים. צפוי שהטעינה האלחוטית תשמש בעתיד יותר ויותר לטעינת התקנים שונים, באופן נוח ויעיל. עקב הדעיכה החדה של השדה המגנטי במרחק, החשיפה לשדות מגנטיים ממטענים אלחוטיים הינה בדרך כלל נמוכה יחסית.
  • מסכים (צגים) של טלוויזיה ומחשב – בעבר הלא רחוק (עד לעשור הקודם), המסכים היו גדולים וכבדים, עשויים מזכוכית עבה, מרוקנת מאוויר או מלאה בגז דליל, והתבססו על טכנולוגיה של CRT (שפופרת קרן קתודית). בטכנולוגיה זו, נוצרה קרן אלקטרונים ע"י שפופרת ("תותח אלקטרונים") בחלקו האחורי של המסך. הקרן פגעה במסך המצופה בחומר זרחני, תוך כדי סריקתו שורה אחר שורה, ויצרה את התמונה על גבי המסך. בשיטה זו, נוצרו חשיפות גבוהות יחסית לשדות מגנטיים וחשמליים, בתדרים נמוכים (תדר רשת החשמל ותדרים בתחום ה-VLF), בחלקו האחורי של המסך, שהיו דרושים כדי ליצור את הקרן וכדי להניע אותה בתנועת סריקה של המסך. המסכים של ימינו בנויים בטכנולוגיה של LED. הם מכילים נורות LED זעירות ורבות, בדרך כלל בצבעי אדום, כחול וירוק, אשר מוזנות באופן ישיר ע"י מעגלים אלקטרוניים ויוצרות את התמונה הנראית על גבי המסך. השדות המגנטיים הנוצרים בקרבתם הם חלשים ביותר ואינם מהווים מקור משמעותי לחשיפה. שדות מגנטיים גבוהים יותר יכולים להיווצר בקרבת ספקי הכח המזינים את המסכים.
  • חשיפות בתעסוקה – עוד קיימות חשיפות בתדרי הביניים מציוד רפואי, כגון מערכות MRI, מכשור חשמלי המשמש לניתוח ולצרכי ריפוי (כגון טיפול בעצמות) ועוד. חשיפות בתדרי הביניים קיימות גם בתהליכים תעשייתיים שונים, כגון חימום וריתוך.
תאריך עדכון: 25/9/2017