התמכרויות לטלפונים סלולריים
![]() |
בדיקה תכופה של המייל, פתיחה אוטומטית של אפליקציות כמו WhatsApp, פייסבוק ואחרות, חיפוש הטלפון גם כשלא ברור מה בדיוק צריכים ממנו, שימוש בטלפון במהלך נהיגה תוך ידיעה שהפעולות האלה עלולות לסכן את החיים ואת שאר האנשים בכביש, העדפת השימוש בטלפון הסלולרי על פני פעילות חברתית או שינה - המציאות מסביב הרבה פחות מעניינת, והמחשבה שנאבד את המכשיר הפכה לקשה מנשוא – מצב מוכר? 44% מהאמריקנים דיווחו שיחוו מצב של חרדה אם יאבדו את המכשיר ולא יוכלו מיד להחליף אותו.
המושג "התמכרות" מופיע במילון מרים-וובסטר כ "צורך חזק ומזיק בחומר או בפעילות כלשהי באופן קבוע". לפי הגדרה זו ניתן להבחין ב"מכורים" לטלפון הסלולרי. |
על פי סקר של מכון המחקר PEW, ל- 90% מהבוגרים בארה"ב היה בשנת 2014 מכשיר סלולרי ו-64% החזיקו במכשיר חכם בתחילת 2015, עלייה של 35% בהשוואה ל-2011; בקרב בוגרים צעירים ל- 85% היה מכשיר חכם בבעלותם. מחקרים שונים מראים שעיקר השימוש האינטנסיבי בטלפון הסלולרי הוא בקרב בוגרים צעירים כמו סטודנטים. במחקר שנעשה עוד בשנות השמונים הצהירו סטודנטים בקולג' אמריקני שהם רואים את המכשיר כחלק בלתי נפרד ממי שהם, מעין שלוחה של עצמם. מכשירי הטלפון החכם הם נדבך חשוב בשמירה על יחסים חברתיים ובביצוע מטלות יומיומיות דחופות. מכשירים סלולריים מחליפים במהירות את המחשב הנייד כאמצעי המועדף לגלישה באינטרנט, כשנכון ל-2015, 15% מבני 18-29 השתמשו בו לצורך גישה לאינטרנט.
במחקר שנעשה בשנת 2014 בקרב 164 סטודנטים בקולג' אמריקני נמצא כי באופן מובהק סטודנטיות משתמשות בטלפונים סלולריים יותר מסטודנטים. לדוגמה, במחקר נמצא כי ממוצע זמן השיחות ליום היה 37.1 דקות לעומת 29.3 דקות, וממוצע זמן שליחת הודעות סמס היה 105.4 דקות לעומת 84.4 דקות, בהתאמה. כמו כן, 60% מהסטודנטים הודו שיתכן והם מכורים למכשיר הסלולרי שלהם והם מרגישים אי-נוחות כשהמכשיר לא נמצא בטווח הראיה שלהם.
מדוע הטלפון הסלולרי מעורר אצלנו תחושת התמכרות שמגיעה עד למצב בו אנחנו נותנים לו להיות נוכח בחיינו כל הזמן?
בשנות החמישים חקר הפסיכולוג האמריקני ב.פ. סקינר (B.F. Skinner) את תאוריית הגמול המשתנה (variable rewards). בעבודתו הוא בדק את ההשפעה ההתנהגותית שיש לתגמול חיובי כמו ממתק (treat) על עכברים. עכברים אשר לחצו על דוושה וקיבלו בתמורה לכך תגמול משתנה (פעם קיבלו ממתק ופעם לא, בצורה אקראית), היו במצב עוררות גדול יותר ולחצו על הדוושה בצורה כפייתית (compulsively) בהשוואה לעכברים שקיבלו תמיד את אותו תגמול לאחר הלחיצה. ניתן להשוות את התנהגות העכברים בתגובה לתגמול המשתנה להתנהגות אנשים מול ההודעות המתקבלות בטלפון הסלולרי. ניתן לומר כי אנחנו בודקים מיד את הטלפון למשמע כל צליל כשאיננו יודעים איזה סוג תגמול נקבל. יתכן שמדובר בתגמול קטן כמו ההודעות היומיומיות שמספקות אינפורמציה, הודעות על מבצעים בחנויות שונות וכדומה. אולם יתכן שהצליל מביא אתו תגמול גדול כמו הודעה משמחת מחבר, מייל ממישהו שאנחנו אוהבים או סרט וידאו מצחיק שחייבים לראות. התגמולים הגדולים הם שיוצרים את ההתמכרות ומכיוון שאיננו יודעים מתי הם יגיעו אנחנו לוחצים על הדוושה בצורה כפייתית בציפייה לקבל אותם.
דפוס התנהגות של variable reward קשור למערכת הדופמין במוח. דופמין הינו נוירוטרנסמיטור שקושר בין רצון (desire) להרגל (habit). המערכת הדופמינית מעודדת אותנו לחזור על התנהגות שהובילה לתגמול כאשר תגמולים לא צפויים גורמים להפרשה גדולה יותר של הנוירוטרנסמיטור במוח וכך התנהגות זו מחוזקת, כלומר יש מנגנון התומך בחזרתיות שלה. תאוריות אלה הקושרות בין תאוריית הגמול המשתנה לשימוש בטלפון סלולרי עדיין אינן מגובות במאמרים מדעיים מבוססים. יש לשער שבעקבות הנוכחות המרשימה של המכשיר הסלולרי בחיינו יתפרסמו בעתיד עבודות נוספות הבוחנות את ההשפעות ההתנהגותיות השונות של השימוש בו.
כדי למנוע את ההתמכרות לטלפון סלולרי אנחנו, המשתמשים, צריכים להבין מה בדיוק הצורך שלנו מהמכשיר. חשוב להבחין בין צורך "אמיתי" שמנצל את היתרונות של המכשיר, לבין צורך המקודם ע"י חברות סלולריות ומפתחי אפליקציות, שמזין את עצמו באמצעות ההתמכרות למכשיר.
רשימת מקורות
- PEW Mobile Technology Fact Sheet, 2014. Available at: http://www.pewinternet.org/fact-sheets/mobile-technology-fact-sheet/9/. Last accessed 10 May 2015
- Pew Research Center, April, 2015, “The Smartphone Difference” Available at: http://www.pewinternet.org/2015/04/01/us-smartphone-use-in-2015/ Last accessed 10 May 2015
- Belk RW.. Possessions and the extended self. Journal of Consumer Research 1988; 15:139–168.
- Roberts JA, Petnji Yaya LH, Manolis C. The invisible addiction: Cell-phone activities and addiction among male and female college students. J Behav Addict. 2014; 3:254-265.
- Ferster CB, Skinner BF. Schedules of reinforcement. 1957; New York: Appleton-Century-Crofts.