mast2.jpg

האינטרנט של הדברים (Internet of Things, IoT)

 

       
 
  • המונח "אינטרנט של הדברים" (Internet of Things - IoT) מתייחס להיקף נרחב מאד של מכשירים והתקנים בעלי יכולת התחברות לאינטרנט, בסביבה האישית, הביתית, במרחב הציבורי ובמקומות העבודה

  • "הבית החכם", "העיר החכמה", ו"קניה חכמה" הם דוגמאות לטכנולוגיות המתבססות על ה"אינטרנט של הדברים"

  • ההערכה היא כי ה"אינטרנט של הדברים" ייושם באופן רחב היקף וישנה היבטים רבים של חיינו

   
       

 

 

כתבות נוספות בנושא שיכולות לעניין אותך:

 

"האינטרנט של הדברים", Internet of things) IoT), הוא מושג חדש יחסית, המשלב מספר תחומים וטכנולוגיות. קיימות עבורו מספר הגדרות, אשר בפועל מתארות מערך של חיבור עצמים מסוגים שונים לרשת האינטרנט. עצמים אלו נקראים בחלקם "עצמים חכמים" (smart objects), בגלל  היכולת שלהם להתחבר לרשת האינטרנט. במקרים רבים מדובר בעצמים בשימוש יום-יומי שהוסיפו להם את היכולת להתחבר לאינטרנט, והם הפכו ל"עצמים חכמים" (כגון "טלוויזיה חכמה" עם חיבור Wi-Fi) ולחלק מ"האינטרנט של הדברים".

 

ההתחברות לאינטרנט יכולה להיעשות ע"י חיבור אלחוטי (כגון ווי-פיי, Wi-Fi). במצב זה, קיימת  חשיפה של האדם בסביבה לקרינה בלתי מייננת. הגדלת השימוש ב"אינטרנט של הדברים" וב"עצמים חכמים", תתבטא בריבוי משמעותי של מקורות קרינה בעלי פוטנציאל לחשיפות כרוניות לקרינה בלתי מייננת, ולכן יהיה צורך לבחון את ההשלכות האפשריות של חשיפה זו על בריאות האדם.

 

המושג "האינטרנט של הדברים", IoT, נקבע בשנת 1999 ע"י קווין אשטון (Kevin Ashton), מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, MIT. ההגדרה המקורית התייחסה בעיקר לחזון השימוש בתגים אלחוטיים (RFID) לזיהוי עצמים (דוגמת מוצרים בחנויות – ביגוד למשל) ואף ליצירת קשר איתם. בשנים שלאחר מכן, המושג "האינטרנט של הדברים" הלך והתבסס, כאשר השימוש בתגי ה-RFID גדל ובעיקר כאשר המושגים "עצמים חכמים" מסוגים שונים ו"סביבות חכמות" מגוונות (בית, עיר, קניות, רפואה ועוד) תפסו תאוצה, במקביל לשיפור יכולת הקישוריות לאינטרנט. 

בהגדרתו הרחבה יותר כיום, המושג IoT מתייחס לרישות (internetworking), בעיקר על בסיס רשת האינטרנט המוכרת לנו, של עצמים פיזיים ו"חכמים" המכילים אלקטרוניקה, תוכנה, חיישנים ופקדים, ויכולת חיבור של העצמים לרשת זו באמצעות תקשורת.

 

ה"עצמים החכמים" פועלים לאיסוף מידע שימושי ולהעברתו באופן עצמאי. דוגמה לכך היא אוטומציה ביתית - רכיבי "בית חכם": בקרה ושליטה אוטומטיות בתאורה, בחימום, באוורור, במיזוג אויר ובמכשירים ביתיים (כביסה, ייבוש, שואבי אבק רובוטיים, מטהרי מים, תנורים, ומקררים), באמצעות Wi-Fi.

האינטרנט של הדברים הוא הפלטפורמה כיום ל"ערים חכמות" (smart cities)  ולמערכות של ניהול "אנרגיה חכמה".

קיים גידול מתמיד בהיקפם של העצמים בעלי יכולת קישור לאינטרנט; עפ"י חברת הייעוץ הטכנולוגי גרטנר (Gartner), בשנת 2020 יהיו בעולם 20.8 מיליארד רכיבי IoT. מכון מחקר השווקים ABI העריך שבשנה זו יהיו 30 מיליארד רכיבים מקושרים אלחוטית ל"אינטרנט של הדברים". הערכות של גופים אחרים מגיעות אף להיקפים גדולים יותר, 75-50 מיליארד.

 

תרשים המפרט את מגוון השימושים האפשריים של ה-IoT

מגוון השימושים האפשריים של ה"אינטרנט של הדברים" 

 

 

ה"אינטרנט של הדברים" יביא להגדלת היעילות, הדיוק, הרווח הכלכלי והאוטומציה (הפחתת הצורך במעורבות האדם). צפוי שה"אינטרנט של הדברים" יגדיל את הקישוריות בין עצמים, מערכות ושירותים ויעצים את המעבר לתקשורת M2M (מכונה למכונה), ויקיף מגוון פרוטוקולים של תקשורת ויישומים מתקדמים רבים.

היישום רחב ההיקף של מכשור IoT צפוי לשנות היבטים רבים של אופן חיינו. עבור הצרכן הביתי, יגדל היקף המכשירים המופעלים דרך האינטרנט ובאמצעות רכיבים לאוטומציה ביתית ולניהול אנרגיה, וימומש רעיון "הבית החכם". רכיבי IoT אחרים, כגון ציוד לביש עבור בקרת בריאות, וציוד רפואי המופעל דרך האינטרנט, יוכלו לשנות את הדרך בה ניתנים שירותי בריאות. ה-IoT יוכל להביא רווחה לאנשים בעלי מוגבלות ולקשישים, ולאפשר שיפור בעצמאותם ובאיכות חייהם. מערכות IoT כגון כלי רכב מקושרים, מערכות בקרת תחבורה חכמות וגלאים בכבישים ובגשרים, יקדמו את רעיונות "העיר החכמה" ו"התחבורה החכמה", ויסייעו בהפחתת עומס התחבורה וצריכת האנרגיה. טכנולוגיית ה-IoT תאפשר גם לקדם את החקלאות, את התעשייה, ואת ייצור האנרגיה והפצתה.

8.4.2019